In de school wordt door individuele docenten ICT in het Leerproces toegepast. Er zijn beamers en een aantal Smartboards. Er is een terugkerende discussie of leerlingen wel hun mobiel mogen gebruiken in de klas. De een vindt het maar niks. Het leidt alleen maar af van de belangrijke zaken. De ander vindt dat leerlingen meer gemotiveerd zijn als ze hun smartphone in de lessen gebruiken en neemt het sneller afgeleid zijn voor lief.

Herkent u deze situatie, gebeurt het zo bij u op school? Dan is het tijd voor een plan.

Kijk in de Leeromgeving voor ondersteuning.

Bij Office365 van Microsoft is er een applicatie, Class Notebook, die steeds beter uit de verf komt. Het is een speciaal ingericht Notebook van het programma OneNote en gedraagt zich als een notitieblok voor een hele klas of groep. Het helpt de docent om leerlingen te monitoren op het niveau van werk in de klas . Het helpt de leerling om de eigen voortgang in beeld te houden, aantekeningen te maken en vragen aan elkaar te stellen buiten de les om.

De docent kan de inrichting van de omgeving volledig naar de hand zetten, qua structuur sluit het goed aan bij de klas. De leerlingen hebben een persoonlijke pagina waar de docent ook in kan kijken en feedback kan geven. Het is volledig OneNote dus er kan van alles ingevoerd worden. Tekst, Afbeeldingen, taken die verbonden kunnen worden aan je taken in Outlook, video, links en documenten in Word en PDF, die dan ook weer direct te lezen zijn.

Hieronder staat een schermafbeelding van een voorbeeld van een Class NoteBook.

 

In het Class NoteBook kun je van allerlei soorten informatie plaatsen. Hier onder staat het deel van een leerling, te zien door alleen de leerling zelf en de docent.

 

Behalve dat het programma het klassemanagement ondersteund kan het ook de overdracht tussen docenten ondersteunen. Het programma laat toe dat meerder docenten een groep kunnen begeleiden.

Verken wat Class Notebook kan in: https://www.youtube.com/results?search_query=class+notebook

of bekijk de Infographic over Class Notebook

 

 

 

 

 

Voor het ontwikkelen van leermateriaal zijn er heel wat webtools te vinden op het Internet. Blendspace is er een van.

Het model TPack (Mishra, Koehler: 2005) is alweer ruim 10 jaar oud. TPack, zowel verguisd als omarmd, is zeer zeker bruikbaar.

 

Edu-Consulting heeft een instrument ontwikkeld waarmee een school kan bepalen hoe het staat met de e-learning readiness binnen de school. Ik onderscheid daarin 6 zaken waar je als medewerker van school op moet letten.